mandag 4. desember 2017

Raptus 2017

En stund siden nå, men jeg kom meg omsider på Raptusfestivalen i år!

Det er to eller tre år siden sist jeg besøkte Raptus - Rett etter mitt andre år, da jeg hadde bestemt at Raptus skulle bli min årlige go-to festivaltradisjon, klarte de å sette datoen til å kollidere med Animation Volda. (Litt usikker på hvem som kolliderte med hvem) Året etterpå var jeg for travel med bachelorfilm til å ta turen - og året etter der torde jeg ikke fordi jeg var i jobbsøkerhelvete og nervøs for å bli kontaktet under festivalen, som jeg naturligvis ikke ble.

Så, forrige gang var min egen skyld. Pokker assa.
Men i år! I år gikk det omsider til!

Det var en knall opplevelse. Jeg fikk prata med samtlige tegneseriefolk, og fikk med meg masser av gode foredrag. Jeg håper ingen tenkte det var frekt, men på foredragene satt jeg stort sett og tegna i skisseboka mi mens jeg hørte på, og av og til kikket opp mens gjestene prata og viste frem ting.

Ingenting fra skisseboka er verdt å vise, men etter festivalen fikk jeg tegna denne lette oppsummeringen:


Faktisk hadde jeg knapt tid til å sjekke ut stands i det hele tatt, for nesten hver time var det noe jeg ville få med meg.

Men en ting har jeg tenkt litt på. Ved festivalavslutningen, var det lite vi fikk vite om neste års festival. Vi fikk vite datoene, som til min fornøyelse er tilbake på normalt sted (september). Men her må jeg få kommentere: Den eneste gjesten som ble presentert for neste år, er en cosplayer.

Personlig er jeg ikke interessert i cosplay, og holder mitt eget raptusfokus på tegneseriene. Det er tross alt det Raptus handler om, er det ikke?

Å påstå at cosplay ikke har noe på Raptusfestivalen å gjøre, er dog ikke uproblematisk. Cosplay dekker et bredt spekter av medier og genrer, som vil si at du kan kle deg ut som alt fra film til tegnefilmserier og tegneserier. Jeg har lyst til å si at det er ok å kle seg ut som Spiderman eller Sprint, men ikke like ok å kle seg ut som en Night Elf fra WoW. Egentlig har jeg lyst til å si "ikke greit med Naruto", men i og med at det er en tegneserie har jeg ikke noe jeg skulle ha sagt... (Wow har vel tegneserier de også, så alt i alt har jeg kanskje nada å komme med egentlig)

Det hele koker ned til at jeg ikke har lyst til å se fokus på ting jeg selv liker mindre. Dette innebærer primært japanske tegneserier, og det meste av spill (Med unntak, naturligvis). Så jeg innrømmer at det ikke er riktig å påstå at cosplay ikke har noen plass på Raptus, men samtidig er det skuffende å se at det tilsynelatende overtar fokuset.

Å skulle sette krokete retningslinjer for hvilke genrer og serier man kan kle seg ut fra, er også en helt håpløs idé, så jeg forventer ingen tiltak utifra min egen meningsytring. Du får tolke det du vil ut av dette, jeg hadde bare lyst til å dele tankene mine.

Raptus er tross alt for alle, både de som liker å lese dem, og de som liker å tegne dem.

Alt i alt, var Raptus en inspirerende opplevelse! Og jeg ser frem til å besøke til neste år også!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar