mandag 21. november 2011

Forrige Fredag: Tore Strand Olsen... på Høgtun!?

Forrige Fredag var jeg innstilt på å ha en hel halv dag med Norsk med vår høyt elskede Norsklærer.
Men før skoledagen rakk å blomstre, fikk jeg uventet nyss om et tegneseriekurs som skulle holdes på høgtun, likesom fjorårets kurs med Flu Hartberg og han andre. TRO hvem det kunne være denne gangen? Jeg satte to lærere på saken fluksens for å få vite det, og med hver sin tur fikk jeg vite det: Tore Strand Olsen.

Jeg kjenner ikke en sjel i området som vet hvem denne karen er, men enhver som leser tegneserier må ha fått med seg Ørnbjørn&Jørn (verdens dummeste tegneserie) én eller annen gang.

Skjelvende av iver spurte jeg min kontakt- og norsklærer om jeg kunne få være med på dette kurset i stedet for å norske sammen med mine medelever i 13MKA. Jo, det kunne jeg få lov til. Yess!

Spent til beinet entret jeg klasserommet og satte meg, med både A3-blokk og spesiallinjalen klar (de fikk jeg ikke bruk for) - beredt til den kanskje hyggeligste overraskelsen i mitt liv som videregående student i trasige Troms fylke. (Ok, Troms er ikke ille, men her er betydelig mer skog enn det jeg er vandt til)

Jeg var veldig spent på innholdet i kurset, om det gjennomgikk det samme som vi finner på nett. Det gjorde det i høy grad, men jeg fikk likevel langt mer ut av det, følte jeg. Selv om vi kun gikk gjennom kladdemanus (mer var det ikke tid til) pluss flere ting angående Tores egne arbeider, prosjekter, og diskusjoner ang. rutebruk til fortelling. Forrige Fredag var en gledens dag!

Det var så inspirativt å få være med. Tore lagde et svært kladdemanus på et opphengt papir, hvor vi fikk bestemme hva som skulle skje, og hva replikken skulle være. Jeg kunne ikke unnlate meg å referere til eksempelkladdemanuset i nettegneseriekurset; "Dagene er lengre om sommeren enn om vinteren".

Replikken ble "Jeg liker pølser."
(Ost, pølse og kake er forøvrig veldig utgåtte ord innen sjangeren "tilfeldig", mener nå jeg)

Karakteren kalte vi Gilbert Hagensen - han var en sau med t-skjorte og strykejern. Eller var det såpe? Øh..

Selv lagde jeg min egen karakter, som jeg døpte Kyrre Bä. (Fordi han så ut som en Kyrre og fordi han var mildt ullete) Hva slags vesen han er, veit jeg ikke. Men bikker mot sau/geit, så lenge du ser bort fra den schvære nesen.

Kyrre Bä


Jeg fikk notert meg viktige punkter ang. fortellerteknikk og rutebruk (ting jeg egentlig vet, men som jeg bare... aldri tar stilling til) Tekstmanus og kladdemanus.

En annen deltaker på kurset, jeg tror han er førsteklassing på design og håndtverk, stilte mange spørsmål angående en karriere som tegneserietegner.
Det slo meg at jeg er lysten på å arrangere et tegnemiljø etter skoletid her på høgtun, for jeg er gruelig ensom her jeg sitter, og er så å si uten en kjeft som vil tegne med meg på fritiden. Mange har for lang reise, så det kan bli vanskelig. De jeg kjenner som bor i nærheten, er ikke tegnefolk. Olsborg er et ensomt sted...

De ideelle dagene å ordne tegnetid på, vil jeg tro er fredagene, når alle har kort dag. Det er jo prosjekt til fordypning avd Tegning som er målgruppa mi i hovedsak, men så langt som jeg har tenkt burde det være mulig for alle som liker å tegne, å bli med på dette... ideen er fremdeles bare en tanke i utviklingsstadiet, men jeg er usikker hvem jeg burde snakke med om saken. På den annen side er jeg usikker på om fredager er godt egnet, med tanke på at mange elever bor på internatet og skal hjem i helgen (og derfor må tidlig tilbake til internatet for å pakke og greier)

Dette er kladdemanuset jeg lagde om kyrre!

Jeg likte det. Og jeg akter å ferdigstille den aktuelle ensideren denne kladden viser. Ikke er jeg særlig produktiv, men det er i det minste lov å prøve seg! Beklagelig er jeg kun halvferdig med skissen til ensideren, men det går fremover! Blir nok ikke så mye tid til tegning i helga tho, for Chorus Borealis (koret jeg synger i) skal ha adventskonserter. Forbaskede julesanger! Neida, de er fine, de fleste av de. Men de kristne tekstene gjør meg ubekvem.

Men tilbake til Ørnbjørn&Jørn. Enn så dum den er, så liker jeg den veldig godt. Hovedsaklig på grunn av én side jeg leste for lenge siden, som jeg faktisk ikke husker hva gikk ut på. MEN, det som fikk meg til å rulle på gulvet i hikstende latter, var den siste teksten/signaturen. Navnet ble noe annet, jeg husker ikke hva det var, men det endte på "Strandsen" - om det var Ole Trond Standsen eller hva det var, så er det DEN siden som fikk meg til å le mest! (Tore! Hjelp!)
Første halvdel av skissen til ensideren av Kyrre. Lenger har jeg ikke kommet.
Jeg liker forresten ikke sykler.

Ved kursets ende, like før Tore fikk sneket seg vekk og videre, var jeg så klønete/storkrevende å be om en tegnet hilsen fra TSO. Det fikk jeg.

Jeg digget den! Pappa mente den burde rammes inn. Nei, sa jeg. Den skal være en av de hemmelige skattene i den sorte tegneboka mi!

Jeg vet i hvert fall hva jeg ønsker meg til jul, annet enn tåsokker. (*host*ØB&J*host*)

Alle bare forlot uten videre, klasserommet kurset fant sted i. Jeg nasket til meg den forvokste kladden som Tore hadde tegnet, fordi jeg tenkte den kunne være til inspirasjon. Tror skolen ville kastet den uansett.

Håper på å bli flittigere både på tegne- og bloggefronten. Men folk får ta til takke med denne lille oppdateringen så lenge. Wooh!


1 kommentar:

  1. Tyder på at du var mye mer begeitrett enn oss andre angående det kurset, men det var vel greit nok selv om jeg ikke lærte så mye.
    Jeg likte veldig godt tegneserien din, men av alle ting, hvosdan kan man kræsje i en frosk? xD
    man blir ikke alltid like klok av tegneserier, men jeg likte det, stå på. :D

    SvarSlett