mandag 4. juli 2016

Års-Challenge #2 Juni 2016Juni har gått så fort, det er nesten ikke til å tro. Jeg er trygt innflyttet til en ny arena, og skal prøve å få meg jobb til høsten. Jeg tar som nevnt ferie fra 9. til 20. August, men etter det skal jeg også få kommet i gang med tegnebestillinger. Det varmer hjertet å høre at noen faktisk er interesserte i å kjøpe tegninger av meg!

Men nå i siste innspurten av Juni opplevde jeg en skremmende situasjon som gjorde meg aldeles rasende...
Jeg har ikke vært mye borti svindeltelefoner (Faktisk jo; jeg ble oppringt av Microsoft-svindelen her om dagen fordi jeg ikke sjekka landekoden nøye nok - men den er jo aldeles åpenbar - og jeg hadde hørt om den før), og har heller aldri opplevd kataloghaier med et så tilslørt telefonsalg som da jeg ble oppringt av Bedriftsøket.no - katalogen deres virker som en ordentlig bedrift, men salgsmetodene deres er pressende og svindleraktig sleipe. De bør se til å gjøre noe med den saken, for dette er på kanten av loven og er IKKE GREIT. Jeg er bombesikker på at en avstemming vil vise at folk flest som har blitt oppringt og gått med på avtalen deres, ikke er fornøyde med salgsmetodene deres, som heller ikke svarer til viktige salgs- og kvalitetskrav. Folk landet over hiver seg på diskusjonsforum med sine fortvilelser i håp om hjelp og råd. Hvis de vil ha fornøyde kunder, bør de revurdere fremgangsmetoden sin. Jeg har lest innlegg hvor enkelte som føler seg lurt har fått frekke svar tilbake fra kundeservice hvis de prøver å angre seg. Nyregistrerte foretak er også neppe klar over at det finnes ingen angrerett bedrifter imellom. Jeg visste ikke dette heller. Dette kan jeg skjønne i et større perspektiv med store bedrifter for å unngå konflikter, men å utnytte en nyregistrert stakkars manglende kunnskap om dette grenser til bedrageri. Som nyregistrert er man ikke vant med å snakke i telefon som "bedrift" - man føler at man snakker som privatperson, og det er her det går skeis.

Jeg husker så vidt at mannen nevnte "bedriftsøket", som jeg aldri hadde hørt om, og sa at jeg "kan logge meg inn på kontrollpanelet" - "logge inn hvor?" gjentok jeg. "Kontrollpanelet", sa han. "Hmm.. mener han på altinn?" tenkte jeg. Så vidt som jeg oppfattet det, ble ikke salgsfrasene "tilbud", "er du interessert", "kjøpe abbonnement", "salg" (og sikkert flere vanlige) sagt en eneste gang. Jeg kan skjønne at disse er ordene som får folk flest til å legge på, men det er ikke riktig å unngå disse uttrykkene for å tilsløre at det er en salgssituasjon. Mannen hadde ikke introdusert seg med navn, og ga meg heller ikke navnet sitt etter å ha "solgt meg" denne "avtalen" (som er i strid med no markedsføringsgreier). Da jeg fikk en SMS jeg skulle svare på, så jeg prisen og tenkte "..men å registrere seg i brønnøysundregisteret skal jo være gratis?" Bedriftsøket selv hevder at de spesifiserer å være "bedriftsøket" og "ikke brønnøysundregisteret" - men utnytter din kontekst som nyregistrert foretak, så det du tenker og hører er naturligvis "brønnøysundregisteret" og "Foretaket ditt" - som setter tankene dine rundt dette, og ikke at dette er en helt annen bedrift. Det føles som en "Kron, jeg vinner. Mynt, du taper." type situasjon - og i farta er jo den lett å gå med på.

Det følgende døgnet etter "salgstelefonen" - som jeg på tidspunktet ikke var helt klar på hva egentlig var - ble piss stressende. Jeg skulle ut av denne "avtalen", som ikke engang var gyldig i henhold til Trygg Katalog sine kvalitetskrav. Etter opplesing på jus-sider, svindel og avtalelover, og ha skrevet sinte mail til Bedriftsøkets kundeservice, ble jeg dagen etter oppringt av en fyr som jobbet i bedriftsøket, som lurte på hvorfor jeg ville annulere avtalen, og ville vite om jeg hadde vært tipset av andre bedrifter til å kontakte relaterte bedrifter/tjenester om saken. Jeg har én venn i denne saken, han heter Google. Det er mitt svar.

Produksjonsavdelingen hadde hørt på lydopptaket, og mente ikke at noe var feil (At de legger seg med god samvittighet om natta er moralsk svik og de burde hjemsøkes). Men da personen som ringte meg selv fikk høre opptaket, fikk jeg medhold i min sak fordi det var tydelig at jeg var usikker på hvem jeg faktisk snakket med - og fikk så beskjed om at faktura og avtale skulle slettes. I skrivende stund sitter jeg ennå og venter på at siden faktisk blir slettet - for jeg husket ikke å be om skriftlig bekreftelse på dette, og er ennå på vakt. Men de har å vite at om de fremdeles forsøker å lure meg (en muntlig avtale er like gyldig som en skrevet avtale, sier de) - da blir jeg farlig rasende og de skal virkelig få høre det.  Sjekka på lørdag at oppføringen var fjernet, søk på foretaket mitt ga ingen treff. Best for dem. De sendte derimot ingen bekreftelse på at de hadde fjernet den, selv om jeg ba om det. Nei og nei, hvilken gladelig kommunikativ service.

Til dere som planlegger å registrere enkeltmannsforetak, eller som nylig har gjort det: Vær obs på telefoner dere får kort tid etter å ha fått bekreftet foretaket i brønnøysundregisteret (noen ganger klarer de å ringe deg før du selv vet at du er ferdig registrert) - Jeg opplevde at mannen som ringte virket veldig behjelpelig til å fylle inn "manglende informasjon", men stusset veldig da han spurte etter info jeg klart husket å selv ha fylt inn i brønnøysundregisteret. F.eks "Under hvilket navn vil du markedsføre bedriften?" - Så rart.. Jeg husket tydelig at jeg hadde skrevet dette inn da jeg registrerte meg, så hvorfor trenger de dette på nytt? Tydeligvis sitter selgeren og registrerer deg manuelt mens du sitter i telefonen, og spør om den eventuelle ekstrainformasjonen de ikke har tilgang til fra Brønnøysundregisteret. Jeg dobbeltsjekket dessuten om jeg hadde oppgitt telefonnummer til foretaket mitt - som jeg ikke hadde. De har pokker meg vært så frekke og søkt opp privatnummeret mitt!

Heretter svarer jeg kun skriftlige henvendelser til foretaket mitt på e-post. Fy flate.

Så spenningen er på topp. Jeg sendte en henvendelse til Bedriftsøkets kundeservice og takket for en hyggelig og behjelpelig samtale hvor vi hadde kommet til enighet, og ba om å få skriftlig bekreftelse når konto og faktura var slettet. And so we wait...Så her er månedens småtegninger fra del 2 av min års-challenge! Og oops, ble to Ganondorf denne gangen.
Gjestetilsynekomster:
3. Juni - Ganondorf
4. Juni - Anders Sekaninas "Lynhånden"
26. Juni - Ganondorf

Nå burde vel ferien være i gang for de fleste. Ønsker dere alle en god sommer!

3 kommentarer:

 1. Tusj/blekk tegningene dine ser helt nydelige ut. De er godsaker for øynene mine. <3
  Skal si at du har blitt skremmende god.

  Favorittene mine er jenta med paraplyen, første Gannondorf, og den med Drakir og Johan.

  Mvh
  Maggie

  SvarSlett
  Svar
  1. Sent svar til deg, blerg, men tenkte jeg nesten måtte svare deg...
   Jeg setter kjempestor pris på at du tar deg tid til å kommentere! Det gjør meg så glad <3 Tusen takk!

   Slett
 2. Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.

  SvarSlett