fredag 19. oktober 2012

Thorbjørn Egner, jubileumsutstilling under Litteraturfestivalen i Grue 31. Okt - 4. Nov 2012

2012 er visstnok 100 år siden Egner ble født. Bjerkely folkehøyskole har tydeligis en tradisjon med å tolke, illustrere og stille ut Egners tekster under Litteraturfestivalen i Grue. Dette vet ikke jeg noe om, men vi har siden 19. September jobbet med samme oppgave; tolke og illustrere Egners tekster. Mediene til denne var valgfritt; vi hadde nettopp hatt en liten intro på akvarellmaling , så det valgte jeg å jobbe med.


Oppgave: Lytt og les gjennom Thorbjørn Egners tekster. 
Finn en tekst du ønsker å illustrere, og som skal være en del av vår utstilling under årets Litteraturfestival i Grue.
Minimum 4, Maks 8 illustrasjoner Format A4.

Jeg er av det late slaget, så jeg valgte å holde meg til 4 illustrasjoner. Noen elever er også interessert i å kanskje selge illustrasjoner. Dette inkluderer meg selv - jeg har ennå ikke bestemt noen endelig pris for illustrasjonene, men jeg er definitivt interessert i å selge.

Forholdet mitt til Thorbjørn Egner er ikke noe jeg kan skryte av - jeg har så vidt visst hvem og hva tingene hans gikk ut på. Det som står meg nærmest (som ikke er så veldig nært) er "Karius og Baktus" og "Folk og røvere i Kardemomme by". Ellers har jeg hatt liten kjennskap til annet, selv om barnesangene har svirret rundt meg til stadighet i barndommen. De følgende bildene er mine illustrasjoner, stilt opp i kronologisk rekkefølge (etter hva som ble laget først). Det er tydelig forskjell på først og sist.


Jeg er mest fornøyd med illustrasjonene av Karius og Baktus, og tenker derfor å ta mer for dem enn for kardemomme by-illustrasjonene.

Akvarell er et medium jeg ikke har jobbet så alt for mye med tidligere, men da jeg oppdaget hvor sterke farger det er mulig å få frem ble jeg straks mer interessert. Oppgaven var innholdsmessig ikke av det største og morsomste jeg har gjort, men jeg er fornøyd med resultatet.


Og sånn ellers....
Vel, jeg har jobbet med litt andre ting også. Littegrann. Midt i Egneroppgaven fikk vi en annen i tillegg; miljøskildring. I hovedsak gikk oppgaven ut på å få frem en stemning kun med bakgrunner. Der var jeg først ferdig, tror jeg - antakelig fordi jeg brukte et nokså monokromt fargespekter og at det i grunn ikke var noe særlig avansert. Latskapen lenge leve? Jaaa.. nei, mjo...


Masking fluid, min beste venn! En ikke så komplisert side med masse snø. Min stemning? Kaldt.


Midt oppi det hele, etter at vi hadde skjært ut rammer til Egner-illustrasjonene, satte jeg meg med akrylmaling. Det kryr av maltrakterte og mishandlede pensler her på skolen, og en av dem er en ødelagt viftepensel. Den fikk jeg det veldig moro med i dette bildet:


Det er bare en tullete øvingsting fordi jeg klødde så veldig etter å bruke akryl. Men det var gøy!

Siden jeg er en av de som var først ferdig med egneroppgaven, har jeg hatt litt annet å sysle med. Jeg fikk en oppgave som i grunn var for øvelsens del, og som ikke skal innleveres. Den er derfor bare ei skisse, men en nokså forseggjort sådan. (Jeg blir så lei av å sysle lenge med skisser)

Oppgaveteksten:
1) Tegn en valgfri karakter (10 minutter)
Gi karakteren din et navn.

2) Lag et skissemanus der karakteren din spiller hovedrollen i en scene der han/hun våkner opp i et ukjent rom (miljøskildring). Etter kort tid skjønner karakteren din at det ikke finnes en "normal" vei ut av rommet, og han/hun blir redd (ansiktsuttrykk og kroppsspråk). Heldigvis ligger det diverse spiselige/drikkelige ting på bordet, men når han/hun spiser/drikker dette får det uante konsekvenser. Hva skjer?

Karakteren jeg valgte, er Johan Alento... Hovedpersonen i en historie jeg ikke har hatt så mye tid til, og sekundær hovedperson i en historie jeg har brukt mer tid på i det siste. Handlingen er ikke nødvendigvis noe jeg kommer til å bruke, men det var gøy å lage!Jeg sier meg ganske så fornøyd med denne. Men jeg sier ikke nei til tips og triks angående ruteoppsett og generell storytelling. Læreren ble veldig på og ønsket å se "neste side" - som jeg ikke kommer til å lage. Slikt er gøy!
Dog, jeg har lagt merke til at å dele en (dramatisk?) tegneserieside i mer enn tre ruter i høyden er litt knapt. Jeg burde kikke litt på andre serier, kanskje spesielt actionserier og se hvordan de er oppdelt. Jeg vet også at f.eks. V for Vendetta ikke er oppdelt i mer enn 3 i høyden.

Oppgavemessig blingset jeg litt på det at karakteren blir "redd". Uttrykket i den lille ruta er ment til å være lettere angst eller bekymring, men det er liksom det, også går han bare og siper i seg dette merkelige skvipet.
Fortell meg hva du synes!

Her er en liten GIF med skissestadium 1 og 2:


I grunn fikk det meg til å innse at jeg ikke skisser så særlig tydelig. Det er jo tydelig nok, men det er ikke presist nok til å lage gode linjer over, føler jeg. Men det kan hende dét bare er en følelse...

En annen ting jeg har liggende er ei slags stripe på akvarellpapir.


Den tegnet jeg for lenge siden. Og jeg tenker jeg skal få farget den med akvarell snart, så jeg får tilgang på resten av akvarellblokka. (Ja, jeg river ikke ut ting før jeg er ferdig - og denne blokka har lim på alle sider slik at det ikke skal bølge seg når man maler)

BDM TSCH!

1 kommentar:

  1. Hei Regine :DD
    Siste ruten på den ensideren skremmer meg D:
    - Lilje

    SvarSlett