mandag 15. juni 2015

Skyldige fornøyelser: Japanpakke til Finland

Pakken var ikke imponerende svær da jeg fikk den.
Jeg kommer kanskje etter hvert til hvordan det var å studere ett semester ved Turku University of Applied Sciences/Turun Ammattikorkeakoulu, men for bare å få det unnagjort, vil jeg først gjennom et par gleder jeg skjenket meg under oppholdet.

I Finland dreide ett av "kursene" jeg tok, seg om å lage et selvstendig prosjekt. Jeg hadde veldig lyst til å lage en tegneserie med fokus på bruk av sort/hvitt, men ville også prøve ut såkalte "screentones".

De fleste kjenner nok allerede til min veletablerte holdning mot "manga", "manga-stil" osv. Men det som ikke vises like godt, er at jeg også har en viss fascinasjon for noe av teknikkbruken. Og alle tegneserier til side - jeg er veldig interessert i både japansk mat og språk. Spesielt mat.

Så, målet for mitt selvstendige prosjekt var å skulle lage en hvada, 20-ish siders tegneserie i sort/hvitt og screentones. Hvordan prosjektet gikk for seg kan jeg ta opp senere, jeg kom ikke langt med det. Det jeg fikk gjort, var å bestille meg et tegneseriesett slik at jeg kunne prøve ut hvordan det var å bruke tradisjonelle screentones, og se om jeg likte det. I tro om at "reisen" skulle bli kortere, stotret jeg meg omkring på tyske Amazon for å få bestilt dette settet. Da jeg siden fikk bekreftelsen på at pakken var sendt, ble det fort klart at slik var det altså ikke...


Tross at pakken var alt annet enn kortreist, er jeg storfornøyd!
Her følger en liten bildeserie med innholdet i settet jeg bestilte.


Nå i ettertid slår det meg at teksten her kanskje forteller hvordan esken skal åpnes...

De sløste i alle fall ikke med plassen
Merket er DELETER, og du kan få kjøpt sett i fire størrelser: Mini, Standard, Deluxe (over) og Special deluxe.
Jeg valgte DX-settet fordi det inneholdt penner, pensel og skjærematte. På bildet under ser dere en sammenligning mellom settene (screencap fra DELETER-katalogen)

Skal jeg være ærlig, tror jeg at enkelte butikker i f.eks Oslo kunne tjent rått på å selge disse settene, ettersom det er mer enn nok av de i norge som sikkert gladelig betaler for å leke "EKTE MANGAKA". Jeg liker ikke å handle på nett, og er gnien (og grinete) når det kommer til frakt (penger generelt...) 
- og vet forøvrig at disse settene ikke egentlig er så galt dyre. 
Det er bare at de er på andre siden av kloden. Og det blir litt penger.


Katalogen er fylt med særs sjarmerende engelsk


 

Skjærematte, tegneserieteknikkbok og et hefte med fargekart over alle farger til tusjene av sorten Neopiko-2. Siden japanerne elsker tegneserier, er teknikkboka naturligvis fortalt som en tegneserie - men alt er på japansk, så det lar seg ikke lese, haha.

 

Sort og hvitt blekk, kniv, pennesplitter, "tone hera", fineliner og Neopiko-2 Black.
Kniven og "tone heraen" er til bruk med tonene. Blekket er ikke vannfast, men tørker fort og er lett å bruke. Jeg setter pris på at blekket er lett å vaske bort fra pennesplittene, den perioden jeg forsøkte meg på indiablekk holdt jeg på å bli gaaal av hvor umulig det ble å rengjøre de stakkars pennesplittene. Men at blekket tåler vann, gjør at det bedre tåler å kjøres over av alkoholholdige tusjer! Og ærlig talt... hvor ofte dynker du blekktegningene dine i vann uansett?

   

Screentones instrukshefte, 5 ark "Jr.Screen" og tegneseriesider laget for å øve seg med tonene. Pysjt! Tenk å sløse toner med å øve seg på en ferdig tegning! Med øvesidene følger også forslag til hvordan de "ferdige" sidene vil se ut - men de foreslår helt andre toner enn de man får i pakken. Og igjen, kniven. Det følger med ekstra knivblader, som er riktig kjekt. Hvis man behandler kniven pent skal den holde ganske lenge, men siden jeg har mishandlet stakkaren med å kutte papir, har den ikke holdt seg så godt...

En bakside er størrelsen på arkene med toner. Jeg kan naturligvis forstå at de må være såpass små for å få plass i dette settet, men jeg vil mye heller ha normal "screen" i stedet for "Jr.Screen". For å si det slik, er det ikke mye toner igjen, heh heh...


 Så dette settet var jeg veldig fornøyd med! I neste uke tenker jeg å vise noen av de sakene jeg har laget med bruk av toner, med litt prosessbilder for å gjennomgå hvordan det går for seg. De mer datakyndige kan nok argumentere med at det er bortkastet tid å legge toner på tradisjonelt vis, men det er noe helt eget med det - det synes i hvert fall jeg.5 kommentarer:

 1. Nei så kult!! gleder meg til å se hva du lager med dette :D bare pass på så du ikke skjærer gjennom papiret, eller enda værre; deg selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjempegøy! Jeg har postet et par småting på hirnagard.tumblr.com, og har også fått ei venninne som reiste til NIPPON til å handle toner for meg. De skal vi kose oss med i sommer. Føler meg veldig komfortabel med tonene, så det er lite galt med mestringsfølelsen. Jeg tittet på en tutorial både på dA og en mystisk dårlig guidevideo på youtube. Etter å ha sett gutten i videoen feile hardt med tonene føler jeg meg ikke som en av de dårligste. Det gjenstår dog en del eksperimentering for evt. å få til ulike effekter. Skal få det gøy i sommer!

   Slett
 2. Ooooooooh det her ser jævlig digg ut azz! Jeg har hatt lyst å prøve screentones før, men har liksom aldri kommet så langt haha :D Hvor mye betalte du for dette settet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Urk, jeg skrev et kjempelangt svar, også drepte browseren det... Med frakt kosta settet 700-800 kroner. Men om du drar til Japan får du kjøpt det for noe sånt som 300 kr. Man kan naturligvis også få kjøpt tingene i pakken separat, og da slipper du jo å få de snåle how-to-heftene. Å få kjøpt ekstra screentones kan også være greit siden disse settene kun inneholder nok toner til å leke seg bare litt. DU KAN JO KOMME OG BESØKE MEG SÅ KAN VI LEKE EKTE MANGAKA

   Slett
  2. Lol jeg kan bare vente til den vakre dagen jeg drar til japan for å kjøpe ting ;D KORR I VERDEN DU BEFINN DÆ DA?

   Slett